2014. február 24., hétfő

Fagyi receptek

Barackfagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l víz
» 45 dkg cukor
» 45 dkg barack
Jól megmossuk, és megtisztítjuk a gyümölcsöt, majd átpasszírozzuk. Az így kapott gyümölcsvelőhöz hozzáadjuk a vízben, tűz felett felolvasztott cukrot, mikor az már kihűlt. Átszűrjük,és hűtés után fogyasztható. Savanyúsága pár csepp citromlével alakítható. Sárga-, vagy őszibarack egyaránt használható hozzá.
Besztercei fagyi:
Hozzávalók 4 személyre:
» 30 dkg magozott kék szilva
» 2 cl rum
» 2 dl tej
» 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
» 10 dkg porcukor
A szilvát leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a rumot, a tejet, a citromhéjat és a cukrot, és így is tovább turmixoljuk. Amikor szép pépes lesz, mélyhűtőbe vagy fagylaltgépbe tesszük, és miután megfelelő halmazállapotú lesz, már kínálhatjuk is.
Citromos fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l víz
» 45 dkg cukor
» 5 citrom
Tűz fölött megolvasztjuk a cukrot a vízben, ha jól elolvadt, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a citromok kifacsart levét. Átszűrjük, és kész is a fagylaltunk. Ha nem elég savanyú számunkra, citromlével segíthetünk a problémán. Elkészítés után érdemes fagyasztóba rakni egy kicsit.
Csokis fagyi:
Hozzávalók:
» 3 dl tejszín
» 10 dkg csoki
» 4 tojás sárgája
» 10 dkg porcukor
Kb. 1 dl tejszínhez hozzákeverjük a reszelt csokit, s lassú tűzön, gőz fölött megolvasztjuk. A maradék tejszínhez hozzákeverjük a tojást, a porcukrot, majd gőz fölé tesszük, s hozzáadjuk a csokis tejszínt. Habverővel addig keverjük amíg be nem sűrűsödik. Ha kihűlt, fagylaltgépbe tesszük, s addig kevertetjük míg megfelelő állagúra nem hűl.
Diós fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l tej
» 6 tojás
» 32 dkg cukor
» fél rúd vanília
» 5 dkg dió
» 3 cl rum
Először elkészítjük az alapfagylaltot. Feltesszük forralni a tejet, és közben belerakjuk a hosszában szétszedett vaníliát. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat 2 dl még hideg tejjel simára keverjük. Akkor öntjük hozzá a többi tejhez, mikor az már forrni kezdett. Gyakran kevergessük, hogy oda ne kapjon az alja. Mikor felforr, vegyük le a tűzről és szűrjük át. Keverjük hozzá a ledarabolt, pörkölt diót és a rumot. Fogyasztása csak kihűlés vagy hűtés után ajánlott. Ha pár órán belül nem használjuk fel, fagyasszuk le, így napokig nem lesz baja, de vigyázzunk, mert nagyon megnőhet a térfogata. Ha túl sok rumot adagolunk hozzá, nem fog megfagyni, erre érdemes vigyázni.
Epres fagyi:
Hozzávalók:
» 2 dl víz
» 14 dkg cukor
» 15 dkg eper
» 1 citrom leve
» 1 dl tejszín
A vízbe beleöntjük a cukrot, s addig főzzük, amíg a víz gyöngyözni nem kezd. A megtisztított epret villával széttörjük, belekeverjük a szirupba. Hozzáadjuk a citromlevet, s fagylaltgépben kevertetjük, tejszínből habot verünk, s amikor az epres massza már elég hideg, hozzákeverjük, és lefagyasztjuk.

Fagylalt forró csokoládészósszal:
Hozzávalók 4 személyre:
» 30 g átszitált kakaópor
» 1/2 bögre lágy vagy sötétbarnacukor
» 30 g vaj
» 1 evőkanál kukoricaszirup
» 4 adag vaníliafagylalt
A kakaóport egy bögre forrásban levő vízzel tegyük egy lábasba, keverjük el, és forraljuk fel. Vegyük le kisebb lángra, és időnként felverve 10 percig főzzük. Tegyük bele a cukrot, vajat, kukoricaszirupot, és lassú tűzön 2-3 percig főzzük, amíg a vaj és a cukor el nem olvad. Ekkor a szósz fényes lesz.
A fagylaltot merjük ki tálkákba, és öntsük nyakon forró csokoládészósszal.
Karamelles fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 9 dl tej
» 36 dkg cukor
» 3 tojás
» negyed vaníliarúd
» 1 dl tejszín
20 dkg cukrot megolvasztunk, időnként kevergetve. Mikor már aranysárga és nincs benne csomó, felöntjük a tejszínnel és 4 dl tejjel. Hagyjuk felforrni, és utána átszűrjük. Feltesszük forralni a fél litertejet, és közben belerakjuk a hosszában szétszedett vaníliát. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat 1 dl még hideg tejjel simára keverjük. Akkor öntjük hozzá a többi tejhez, mikor az már forrni kezdett. Gyakran kevergessük, hogy oda ne kapjon az alja. Mikor felforr, vegyük le a tűzről és szűrjük át. Öntsük össze a két átszűrt folyadékot és jól keverjük el. Fogyasztása csak kihűlés vagy hűtés után ajánlott. Ha pár órán belül nem használjuk fel, fagyasszuk le, így napokig nem lesz baja, de vigyázzunk, mert nagyon megnőhet a térfogata.
Kávés fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l tej
» 32 dkg cukor
» fél rúd vanília
» 6 tojás
» 6 dkg kávé
» 5 dkg cukor
» 1 dl tejszín
A kávéból a lehető legkevesebb vízzel erős fekete készül első lépésben. Ezután belekerül a cukor, és addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik. Közben elkészítjük az alapfagylaltot. Feltesszük forralni a tejet, és közben belerakjuk a hosszában szétszedett vaníliát. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat 2 dl még hideg tejjel simára keverjük. Akkor öntjük hozzá a többi tejhez, mikor az már forrni kezdett. Gyakran kevergessük, hogy oda ne kapjon az alja. Mikor felforr, vegyük le a tűzről és szűrjük át. A kettőt öntsük össze és adjuk hozzá a tejszínt. Fogyasztása csak kihűlés vagy hűtés után ajánlott. Ha pár órán belül nem használjuk fel, fagyasszuk le, így napokig nem lesz baja, de vigyázzunk, mert nagyon megnőhet a térfogata.



Likőrös fagyi:
Hozzávalók:
» 3 dl tejszín
» 30 dkg cukor
» 3 dl víz
» Curacao (narancslikőr)
» 5 tojás sárgája
» 1 vaníliarúd
A  30 dkg cukorból és 3 dl vízből szirupot készítünk, s hozzáadjuk a vanília rudat. A tojássárgáját habbá verjük, s lassan belecsorgatjuk a kihűtött szirupot, folyamatos kevergetés közben. Gőz fölött felforraljuk, majd fagylaltgépben, vagy jéggel és vízzel töltött lábasba helyezett tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a Curacaot-t, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Mélyhűtőben tároljuk.
Málnás fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l víz
» 45 dkg málna
» 45 dkg cukor
Jól megmossuk, és megtisztítjuk a gyümölcsöt, majd átpasszírozzuk. Az így kapott gyümölcsvelőhöz hozzáadjuk a vízben, tűz felett felolvasztott cukrot, mikor az már kihült. Átszűrjük, és ha nem elég piros, ételfestéket használunk hozzá. Savanyúsága pár csepp citromlével alakítható.
Málnás-ribizlis túrófagyi:
Hozzávalók 4 személyre:
» 35 dkg ribizli
» 35 dkg málna
» 2 tojás
» 12 dkg porcukor
» 4 evőkanál citromlé
» 1 citrom reszelt héja
» 50 dkg túró
» 1,5 dl tejszín
» 2 mini sárgadinnye
A málnából és a ribizliből 10-10 dkg-ot félreteszünk, a többit áttörjük. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját a porcukorral és a citromlével jól kikeverjük. A reszelt citromhéjat a péppel elkeverjük, majd összedolgozzuk a túróval és a tojásos masszával. A tojások fehérjét és a tejszínt habbá verjük, majd a keverékhez adjuk. Legalább 2 órán át fagyasztjuk, közben negyedóránként jól átkeverjük.
A dinnyéket félbevágjuk, kiszedjük a magjait, peremét becakkozzuk, majd az aljáról levágunk egy darabot, hogy ne billegjen. A fagylaltot a dinnyékben tálaljuk, málnával és ribizlivel díszítjük.
Meggyes fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l víz
» 45 dkg meggy
» 45 dkg cukor
Jól megmossuk, és megtisztítjuk a gyümölcsöt, majd átpasszírozzuk. Az így kapott gyümölcsvelőhöz hozzáadjuk a vízben, tűz felett felolvasztott cukrot, mikor az már kihült. Átszűrjük, és ha nem elég piros, ételfestéket használunk hozzá. Savanyúsága pár csepp citromlével alakítható.







Narancsos fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l víz
» 45 dkg cukor
» 5 narancs
Tűz fölött megolvasztjuk a cukrot a vízben, ha jól elolvadt, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a narancsok kifacsart levét. Átszűrjük, és kész is a fagylaltunk. Ha nem elég savanyú számunkra, néhány csepp citromlével segíthetünk a problémán. Elkészítés után érdemes fagyasztóba rakni egy kis időre.



Puncsos fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l tej
» 32 dkg cukor
» 6 tojás
» fél rúd vanília
» 5 cl rum
» 8 dkg cukrozott gyümölcs
Először daraboljuk össze a gyümölcsöket és áztassuk be a rumba. Közben készítsük el a fagyi alapját. Feltesszük forralni a tejet, és közben belerakjuk a hosszában szétszedett vaníliát. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat 2 dl még hideg tejjel simára keverjük. Akkor öntjük hozzá a többi tejhez, mikor az már forrni kezdett. Gyakran kevergessük, hogy oda ne kapjon az alja. Mikor felforr, vegyük le a tűzről és szűrjük át. Keverjük bele a gyümölcsöket. Piros ételfesték segítségével érhetjük el a kívánt rózsaszín árnyalatot. Fogyasztása csak kihűlés vagy hűtés után ajánlott. Ha pár órán belül nem használjuk fel, fagyasszuk le, így napokig nem lesz baja, de vigyázzunk, mert nagyon megnőhet a térfogata. Gyümölcs helyett mazsola is használható. A rum ízlés szerint adagolható még hozzá, de ha túl sokat öntünk bele, nem fog megfagyni.
Ribizlis fagyi:
Hozzávalók 10 adaghoz:
» 1 l víz
» 45 dkg ribizli
» 45 dkg cukor
Jól megmossuk, és megtisztítjuk a gyümölcsöt, majd átpasszírozzuk. Az így kapott gyümölcsvelőhöz hozzáadjuk a vízben, tűz felett felolvasztott cukrot, mikor az már kihült. Átszűrjük, és ha nem elég piros, ételfestéket használunk hozzá. Savanyúsága pár csepp citromlével alakítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése