2014. március 5., szerda

Mátyás király és a házasságon kívül született fiú

Mátyás király és a házasságon kívül született fiú
Hunyadi Mátyásnak csupán egyetlen, házasságon kívül született fia volt: Corvin János. Édesanyjának kilétét sokáig homály fedte. Sokan ma sem tudnak többet róla, minthogy osztrák - mások szerint sziléziai - polgárlány volt. De ki is volt ő valójában?
Engel János történetíró egyik munkájában például Krebl Máriát, a boroszlói polgármester lányát nevezte meg Corvin János anyjaként. Az állítás alapja egy sziléziai monda volt, mely az ott élők hitéből fakadt.
Hunyadi Mátyás szobra és Corvin János portréja
Kétségtelen, hogy Mátyás fiának köze volt Sziléziához, minthogy apjától ott jelentős birtokokat kapott. Egy helyi költő olyannyira komolyan vette a mondát, mely szerint Mátyás és Krebl Mária kapcsolatából született a gyermek, hogy színdarabot is írt belőle. Ez tovább fokozta a hiedelmet, mely még Fraknói Vilmos történészre is hatással volt, bár saját kutatásai alapján kiderítette, hogy János herceg anyját nem Krebl Máriának hívták. A magyar király és egy boroszlói lány közötti viszonyt ugyanakkor tényként közölte, és ezt összefüggésbe hozta Corvin János születésével. Fraknói egy Borbála nevű
hölgyet jelölt meg Corvin János anyjaként, a mondabeli Krebl Máriát pedig sikerült megcáfolnia, mikor kiderítette, hogy a boroszlói polgármesternek nem volt Mária nevű gyermeke.
A kutatások terén az igazi áttörést azok az elfelejtett dokumentumok jelentették, amelyek az 1940-es évek elején kerültek elő a klosterneuburgi apátság levéltárából. Ludwig Vince Oszkár és Maschek Ferenc Corvin János anyja című tanulmánya ekkor már egyértelműen leszögezte: János herceg édesanyját Edelpeck Borbálának hívták, és az is kiderült, hogy semmi köze Boroszlóhoz. Az ausztriai Steinből - ma Krems - származott, ennek ellenére sok lexikonban ma is boroszlóiként szerepel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése